Ivan Meštrović

Često zvan „Hrvatski Michelangelo“ i „Homer od kamena“, Ivan Meštrović najistaknutiji je kipar hrvatske moderne skulpture i svjetski priznat umjetnik. Tijekom života bio je najutjecajnija osoba umjetničkog života u Zagrebu te veliki zagovornik oživljavanja i čuvanja hrvatske narodne baštine. Iako skromnog podrijetla, njegov talent omogućio mu je školovanje i u konačnici završavanje studija na Umjetničkoj akademiji u Beču.

Već tijekom studija u Beču počinje izlagati svoja djela i do njegove smrti 1962. godine opus mu uključuje mnogobrojne izložbe, skulpture (preko 3 000 skulptura), arhitektonske nacrte i nebrojene spomenike izložene diljem svijeta. Amerika je bila njegova druga domovina i predsjednik Eisenhower mu je osobno uručio dekret kojim je 1954. dobio američko državljanstvo. U Brooklyn Museumu i Metropolitan Museumu priređene su mu samostalne izložbe. U Chicagu u Central Grant Parku se nalaze dvije Meštrovićeve skulpture posvećene Indijancima a u Washingtonu njegova djela ukrašavaju Nacionalno svetište Bezgrešnog začeća.

Bio je profesor kiparstva na Sveučilištu u Syracusi. Bio je prvi rektor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu a svoju rektorsku plaću dao je na raspolaganje siromašnim studentima kakav je i sam jednom bio. Jedna od najpopularnijih Meštrovićevih građevina danas je Meštrovićev muzej u Splitu koji je nekada bilo ljetnikovac obitelji Meštrović, rađen po Meštrovićevim nacrtima, a danas je muzej u kojemu se održavaju i vjenčanja.