Stjepan Radić

U hrvatskoj javnosti najpoznatiji po izjavi: „Ne srljajte kao guske u maglu!“, Stjepan Radić hrvatski je političar koji se zalagao za hrvatske nacionalne interese i ostavio dubok trag u hrvatskoj političkoj povijesti. Posebno se zalagao prava hrvatskog seljačkog staleža. Prvi je hrvatski politolog sa svjedodžbom.

U počecima svog političkog aktivizma borio se protiv mađarizacije koja se provodila u Hrvatskoj te je više puta bio uhićivan, maltretiran i izbacivan iz škola, odnosno sa studija. Čin koji je privukao najviše pozornosti tadašnje javnosti bilo je spaljivanje mađarske zastave na glavnom zagrebačkom trgu prilikom boravka tadašnjeg cara Franje Josipa I. u Zagrebu.

Nakon završetka školovanja u Parizu, Radić se vraća u Hrvatsku i nastavlja svoje političko djelovanje osnivajući političku stranku. Kako je u Hrvatskoj 20.-tih godina prošlog stoljeća sve više raslo protivljenje velikosrpskim pretenzijama, tako su i napadi na hrvatske političare bili sve agresivniji, što je kulminiralo atentatom na hrvatske zastupnike u Narodnoj skupštini u Beogradu. Đuro Basariček i Pavao Radić tada su ubijeni, Ivan Pernar i Ivan Granđa ranjeni a Stjepan Radić umire od posljedica ranjavanja u kolovozu 1829. godine.

Radić je bio oženjen za češku državljanku i tijekom života se iskazao kao velik zagovornik hrvatsko-češkog prijateljstva te se u Češkoj zbog svog književnog rada smatra i češkim piscem. U svibnju 2018. u Pragu je jedna  ulica dobila ime po Stjepanu Radiću.