Nikola Šubić Zrinski

Nikola IV. Zrinski, poznatiji kao Nikola Šubić Zrinski, kultna je ličnost hrvatske povijesti. Najpoznatiji je po svojim bitkama s Turcima, koji su u to vrijeme predstavljali glavnu prijetnju Europi, te herojskoj obrani Sigeta – glavne obrambene utvrde na putu prema Pešti i Beču. Nikola Zrinski slavni je potomak ugledne loze hrvatskih plemića.

Obitelj Zrinski je bračnim vezama povezana s mađarskim plemstvom a čak je i engleska kraljevska obitelj krvnim srodstvom povezana s potomcima Nikole Šubića Zrinskog. Junačke borbe u kojima je branio i Beč i Peštu vodio je još kao mladić: već u 21. godini sudjelovao je u obrani Beča. U bitci kraj Pešte 1542. godine spasio je postrojbe Ferdinanda I. te mu je na skupštini u Požunu 1563. godine povjerena najveća čast u Kraljevini Ugarskoj - čast palatina. Imao je čast nositi kopiju Svete krune na najvažnijim događajima i bio među deset najutjecajnijih ljudi Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva.

Sultan Sulejman I., poznat kao „Sulejman Veličanstveni“, krenuo je 1566. godine s više od 100 000 vojnika prema Beču. Staje pred Sigetom kojeg brani Zrinski i opsada traje mjesec dana. Kada je poraz junačkih branitelja bio neminovan, Zrinski odlučuje poginuti junački i zapovijeda proboj iz tvrđave stavivši u džep stotinu zlatnika kao nagradu za osmanskog vojnika koji mu odsiječe glavu. Unatoč tome što su Turci formalno osvojili Siget, zbog velikih žrtava i Sultanove smrti par dana prije proboja, Turci se povlače. U čast Nikole Šubića Zrinskog napisana su mnoga djela a najpoznatija je opera „Nikola Šubić Zrinski“. Osim Hrvata, i Mađari ga slave kao nacionalnog junaka.