Narodna vjerovanja

Hrvatske narodne legende, mitovi i priče dio su povijesti i kulture. Prenose se stotinama godina, većinom usmenom predajom s koljena na koljeno, uz poneke zapise. Neki njihovi elementi poput vila i divova dio su legenda brojih svijetskih kultura, a razlikuju se po njihovoj interpretaciji. U daljnjem tekstu bit će navedeno nekoliko od brojnih elemenata hrvatskih narodnih legendi, mitova i priča.

Krsnik je nadnaravno biće povezano s kulturom Istre i dijelom Kvarnera. On je naprosto dobar čovjek koji štiti narod od vještica, suše, bolesti i smrti. Krsnik se postaje rođenjem i to su djeca koja se rode u bijeloj „košuljici“ (posteljici). Upravo je ta posteljica izvor moći krsnika i daje mu snagu da se bori s vješticama i ostalim zlima te čak moć da liječi ljude i domaće životinje. Iz tog razloga se ponekad djeci rođenoj kao krsnici, posteljica šivala ispod pazuha kako bi zauvijek bila stopljena s njima.

Od svih mitoloških likova za vještice se oduvijek javljalo najveće zanimanje ljudi, budući da su one jedan od glavnih likova u gotovo svim svjetskim kulturama. U Hrvatskoj mitologiji također zauzimaju posebno mjesto. U Istri i dijelovima Dalmacije poznate su i kao štrige, štrije ili štrigulje, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kao coprnice. Djeca rođena u crvenoj ili crnoj „košuljici“ (posteljici), te ponekad s malim repom, tijekom života postaju štrige. Njihove opake moći mogu im se oduzeti ako se svima obznani njihovo rođenje. Ako se roditelji srame dijeteta rođenog kao štriga, te se rođenje ne obznani, ono će tokom života postati štriga.

Malik je mitološko biće koje se pojavljuje u obliku patuljka s crvenom kapicom na glavi. Također je dio kulture Istre i hrvatskog priobalja. On ljudima donosi i dobro i zlo, tako ako mu netko ukrade kapicu toj osobi donosi blago. S druge strane, krade stoku te ju vraća nakon par dana kada više ne može dati mlijeko te šteti dječjim pelenama pa zbog toga djeca plaču.

Pročitajte više: