Picokijada - legenda koja privlači desetke tisuća turista
Jedna od najpoznatijih kulturnih manifestacija kontinentalne Hrvatske - Picokijada - koja se svake godine u lipnju održava u podravskom gradu Đurđevcu svoje uporište pronašla je u nevjerojatnoj priči staroj gotovo pet stoljeća. 

Legenda, naime, kazuje kako je u davna vremena turska vojska predvođena Ulama-begom harala slavonskim ravnicama pljačkajući gradove i sela. Došli su tako i do Podravine, ali u Đurđevcu su zaustavljeni. Domaći stanovnici hrabro su se branili. Ulama-beg odlučio je čekati dok narod ne ostane bez hrane, pa će tada, mislio je, s lakoćom pobijediti iscrpljene Đurđevčane. Doista, Đurđevčani su ostali bez hrane i sve što su još držali u rukama bilo je tek jedno pile, odnosno picok. Jedna starija mještanka vojnicima je predložila da upravo tog picoka ispale na osmansku vojsku ne bi li kod Osmanlija ostavili dojam da im hrane ne nedostaje. I uspjeli su. Ulama-beg, uvjeren da Đurđevac još dugo može podnijeti opsadu, okrenuo je svoju vojsku i napustio Podravinu. Pritom je, kazuje legenda, uzviknuo: "A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat će PICOKI!” 

Njegova kletva stoljećima kasnije postat će zapravo prava sreća podravskog kraja. Od 1968. godine Đurđevčani s ponosom organiziraju Picokijadu, koja predstavlja kulturnu, povijesnu, folklornu, etnografsku, gastronomsku, sportsku i zabavnu manifestaciju ovog kraja, a ujedno i jedan od najboljih i najprepoznatljivijih turističkih proizvoda kontinentalne Hrvatske. Picokijadu svake godine posjeti više od 30.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva, a od 2007. ona posjeduje i status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Osim toga, Europska komisija Đurđevcu je dodijelila status europske destinacije izvrsnosti za očuvanje i njegovanje nematerijalne kulturne baštine.