Poklade - vrijeme kad vrijede posebni zakoni
Nakon blagdana Sveta tri kralja, pa sve do početka korizme, u Hrvatskoj počinje svečano razdoblje, koje se ovisno o kraju zemlje različito naziva - poklade, fašnik, mesopust, karneval. Period je to u kojem si ljudi daju oduška, a prije odricanja i čišćenja u danima korizme. Ova tradicija stara je stoljećima, a obilježavaju je kostimirani plesovi i povorke.
 
Sjeverni Jadran posebno je popularan po maškarama, a među njima valja istaknuti Zvončare. S maskama životinjskog izgleda, ogrnjeni ovčjom kožom i sa zvonima oko pasa, Zvončari u vrijeme poklada vladaju Kastavštinom. Ipak, u vrijeme maškara, obvezno posjećuju i plesove u okolnim gradovima. 

Oni se svake subote održavaju u gotovo svakom mjestu tog dijela Jadrana, od Šmrike, preko Crikvenice i Novog Vinodolskog, pa do Senja. Dok je subota rezervirana za odrasle, zabava pod maskama za najmlađe priređuje se nedjeljom, a kraj pokladnog razdoblja u ovom kraju predstavlja maskirana povorka Riječkog karnevala. Zadnje nedjelje prije Pepelnice ona prolazi centrom Rijeke te okuplja tisuće maškara. 

Istodobno, deseci tisuća gostiju pristižu u Samobor. Ondje već tjednima traje Samoborski fašnik, a ključevi grada su u rukama Princa Fašnika, Princeze Srake, Sudeca i Fiškala. Čitav grad i njegovi posjetitelji zabavljaju se pod maskama, uživaju u kreativnim radionicama i koncertima, a svojim alegorijskim kolima šalju poruku politici. Ipak, njihovo doba završit će na pokladni utorak osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke. 

I dok na Jadranu traju maškare, na sjeveru fašnik, Baranju su preuzeli buše. Tamošnje stanovništvo ponosi se lipim, ali i strašnim bušama. Lipe buše su mladi momci i djevojke u narodnim nošnjama, a nerijetko obučeni u nošnju suprotnog spola. S druge strane, strašni buše imaju zamaskiranu glavu i lice, te nose štap i zvono. Njihov pohod također završava na pokladni utorak

Na taj dan maskirana djeca diljem Hrvatske s košarama kucaju na vrata čitavog susjedstva pjesmom tražeći slatkiše u kojima će uživati prije nego li Čista srijeda odredi početak korizme. 

I dok poklade traju u zimsko vrijeme, ljetnim karnevalima mogu se pohvaliti gradovi duž Jadrana, od Rapca do Cavtata. Jedan od najatraktivnijih ljetnih karnevala je onaj u Senju. Održava se od 1967. godine početkom kolovoza i svake godine plijeni pažnju nekoliko tisuća gostiju. Traje tri dana, a vrhunac predstavlja maskirana povorka u subotu.