Trka na prstenac - najpoznatija istarska ljetna priredba
Dugih 280 godina jedna je viteška igra ležala gotovo zaboravljena među hrpom starih spisa. Toliko je, naime, prošlo od najstarijeg zapisa o trci na prstenac do njezina ponovnog oživljavanja od strane domaćeg stanovništva. 

Trka na prstenac viteška je igra u kojoj konjanici moraju prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. To moraju učiniti u samo 12 sekundi. Stazu prolaze tri puta, te se zbrajaju bodovi iz triju utrka. Onaj tko ima najviše bodova jest slavodobnitnik. 

Prvi zapis o trci na prstenac datira iz 1696. godine. Tada ju je u vrijeme sajamskih priredbi u istarskom Barbanu organizirala mletačka obitelj Loredan, a natjecatelji su bili pretežito plemići. Nakon toga priča o trci na prstenac gasi se na gotovo tri stoljeća, a onda je mještani Barbana nanovo rekonstruiraju tek 14. kolovoza 1976. godine. Otada se ova viteška igra održava svakog trećeg vikenda u kolovozu, te mami posjetitelje iz Hrvatske i inozemstva. 

Trku na prstenac ne propuštaju brojni uglednici, te ona predstavlja najpoznatiju istarsku ljetnu priredbu. Tijekom ta tri dana priredba, osim same trke na prstenac, predstavlja još čitav niz zabavnih događanja poput malonogometnog i turnira u briškuli te glazbene koncerte raznih smjerova, a od 1995., drugog dana priredbe, održava se i prednatjecanje nazvano Trka na viticu. Sama Trka na prstenac na red dolazi posljednjeg dana.