Špancirfest - ulični festival koji okuplja generacije, stilove i ukuse
Već dva desetljeća, krajem kolovoza varaždinske ulice, trgovi, parkovi i palače postaju centar zabave. Vrijeme je za Špancirfest, jedan od najomiljenijih uličnih festivala u ovom dijelu Europe. Tih deset dana grad broji stotine tisuća turista iz nekoliko desetaka zemalja, koji ostvaruju tisuće noćenje. 

Špancirfest neodoljiva je kombinacija glazbe, teatra, uličnih zabavljača, gastronomije, enologije i kreativnosti. Festival je to koje s jednakom dobrodošlicom iščekuje djecu željnu edukativnih i zabavnih radionica, partijanere spremne za cijelonoćne provode, kao i ljubitelje tradicionalnog i kulturne baštine. 

Tijekom godina Špancirfest je od trodnevnog postao desetodnevni festival. Gotovo da nema hrvatskog glazbenika koji s ponosom tih dana nije stao na varaždinske pozornice, a popis stranih izvođača iz godine u godinu sve je primamljiviji. S nekoliko pozornica u danima trajanja festivala moguće je poslušati desetke umjetnika različitih glazbenih smjerova. 

Ulični performeri i akrobati sa svakim novim festivalom postaju sve zabavniji, radionice za djecu i odrasle postaju sve kreativnije, a broj izložbi raste i sve više očarava. Stotine hrvatskih izlagača predstavlja svoje proizvode na varaždinskim ulicama šireći tako glas o najboljim autohtonim delicijama, originalnim igračkama i suvenirima, umjetninama i nakitu. 

I dok pametno lovi korak s novim generacijama, Špancirfest niti u jednom trenutku ne propušta posvetiti svoj smisao tradiciji i očuvanju kulturne baštine svoga kraja, ali i cijele Hrvatske. Tako, primjerice, priliku da svoje radove i umijeća izlože i pokažu u samoj jezgri Varaždina iz godine u godinu dobivaju zanatlije - pčelari, kovači, tkalje i klobučari. 

Tijekom festivala popije se više od 200.000 litara piva, posluži se stotinu tisuća obrok, a prosječni posjetitelj dnevno pređe 6,5 kilometara. Stoga nimalo ne čudi što Špancirfest zovu festivalom šetača, hedonizma, umjetnosti, tradicije i suvremenog stvaralaštva.