WWW.HR - Opis sjedišta

Početna stranica Hrvatske - WWW.HR započela je s radom 1994. godine. Primarna namjena, koja se održala do danas, bila je pružanje osnovnih informacija o Republici Hrvatskoj. S vremenom je dodana i nova funkcionalnost, katalog hrvatskih mrežnih poslužitelja. Namjena kataloga je na jednom mjestu objediniti sva mrežna sjedišta iz Hrvatske i mrežna sjedišta koja su vezana uz Hrvatsku. U početku se radilo o malom broju sjedišta, no danas katalog WWW.HR broji više od 25.000 sjedišta razvrstanih u više od 700 kategorija. Dostupnošću web kamera otvoren je i novi segment Hrvatska uživo, na kojem posjetitelji mogu pregledati snimke uživo s dostupnih kamera u hrvatskim gradovima.

Prema navedenom, WWW.HR objedinjuje tri segmenta:

  • Hrvatska ukratko
  • Katalog mrežnih poslužitelja
  • Hrvatska uživo

Hrvatska ukratko obuhvaća 11 tematskih skupina sadržaja koji imaju za cilj posjetiteljima približiti specifičnosti Hrvatske. Ideja prilikom odabira i kreiranja novih sadržaja jest prikupiti kratke i zanimljive crtice o Hrvatskoj, običajima, sportu, povijesti i ostalim temama i taj je način učiniti WWW.HR relevantnim, ažurnim i zanimljivijm mjestom koje posjetiteljima nudi sažete informacije o mnoštvu tema vezanih uz Hrvatsku. Segment Hrvatska ukratko sustavno se proširuje novim temama.

Katalog mrežnih poslužitelja predstavlja jedinstveno mjesto na kojem posjetitelji mogu pregledati www poslužitelje iz Hrvatske. Posjetiteljima su mrežna sjedišta prikazana rangirano prema popularnosti, odnosno prema broju posjeta s kataloga WWW.HR. Zanimljiv je i podatak da su neka sjedišta u katalogu WWW.HR prijavljena krajem 90-ih godina 20. stoljeća, odnosno u katalogu su duže od 20 godina. Uz prezentacijsku komponentu, katalog poslužitelja predstavlja i značajni istraživački potencijal jer sadrži podatke od samih početaka hrvatskog weba; pretrage i interese korisnika, trendove u otvaranju i ukidanju mrežnih sjedišta i slične zanimljive podatke.

Segment Hrvatska uživo zamišljen je kako bi posjetitelji mogli uživo promatrati hrvatske gradove. Trenutno je dostupno nekoliko kamera iz 9 gradova. Uz gradove, u narednom razdoblju posjetiteljima će biti dostupne i kamere Hrvatskog autokluba. Broj kamera će se povećavati, te će se pokušati osigurati njihova veća dostupnost.