Gradovi i županije

Split je smješten na poluotoku, omeđen morem i grebenima Mosora i Kozjaka. Na južnim padinama poluotoka izrastao je moderan grad u kojemu su se pretočila stara pučka naselja od Gradske luke do Stobreča. Na blagim padinama prisojnog dijela poluotoka kaskadno se protežu trgovi i parkovi, okruženi stambenim i poslovnim objektima. Na osojnoj strani, leđima okrenuta Splitu nalaze se lučka i industrijska postrojenja.

Split je bio veliko povijesno, upravno i vjersko središte Hrvatske. Po rimskom podrijetlu, Split je carski grad, a po hrvatskim tečevinama značajno mjesto hrvatske povijesti i vjerska metropola. Zbog svoje veličine, razvitka gospodarskih, učilišnih i kulturnih institucija te izuzetno povoljnog geoprometnog položaja, Split okuplja veliku makroregionalnu zajednicu koja na nacionalnom prostoru broji više od milijun stanovnika, a još toliko izvan granica u susjednim regijama. Metropolsko značenje Splita nije samo povijesno već je danas i stvarno, a posebno s gospodarskog, prometnog, kulturnog i športskog gledišta za cijelu južnu Hrvatsku.

Sadašnje i još buduće prostorno oblikovanje Splita je njegovo širenje u regiji i prerastanje iz zatvorenog oblika u oblik metropolitanskog grada koji spaja gradove i naselja duž obale, u zaleđu i na otocima u jedinstvenu urbano-regionalnu zajednicu, u regionalni grad. Nakon što je proces industrijalizacije početkom 20. stoljeća dospio iz Europe na ova područja, Split naglo izlazi iz svoje višestoljetne učmalosti. U samo 50 godina doživljava gospodarski procvat i tri demografska udvostručenja. Naravno da je takvo naglo i neprirodno bujanje grada popraćeno brojnim nuspojavama koje se tek danas osjećaju na polju ekologije, demografske preraslosti i pogrešno odabranih tehnologija.

Split.info