Na Jadranu se i jaje na oko priprema na maslinovom ulju
Od Istre, preko Kvarnera, pa sve do krajnjeg juga Dalmacije gotovo da nema mjesta u kojem barem jedno domaćinstvo ne proizvodi maslinovo ulje. Upravo zbog toga, gotovo je nemoguće izračunati koliko se tisuća litara maslinovog ulja godišnje proizvede u Hrvatskoj. Skoro jednako nemoguće jest i izbrojati nagrade koje su hrvatska maslinova ulja osvojila na raznim, prestižnim natjecanjima. 

Laici će možda masline podijeliti tek na crne i zelene, jer ne znaju da su crne zapravo dozrele zelene masline, koje se beru nešto kasnije, u studenom i prosincu. Prava podjela maslina je na sorte, a najzastupljenije u Hrvatskoj su oblica, buža, plominka, drobnica, rosulja, levantika, lastovka i istarska bjelica

Za razliku od maslina, maslinova ulja dijele se na ekstra djevičanska i djevičanska. Riječ je o razlici u kvaliteti, a što se prvenstveno odnosi na količinu slobodnih masnih kiselina, koje zapravo pokazuju koliko je maslina bila zdrava u trenutku prerade. Što ulje ima manje slobodnih masnih kiselina, to je kvalitetnije, a time postaje i ekstra djevičansko. 

Maslinovo ulje smatra se jednom od najzdravijih masnoća, te se vjeruje da njegovo redovito korištenje pomaže u prevenciji bolesti srca, karcinoma i imunološkog sustava. Ne čudi stoga što je neizostavan dodatak jelima na čitavom Mediteranu, za marinade, namaze, salate, ribu i meso, pa čak i deserte. Mnoga domaćinstva duž Jadrana gotovo da u svojim kuhinjama ne koriste druge masnoće, pa se tako maslinovo ulje koristi čak i za pripremu jaja na oko.