Penkala

U svojoj zagrebačkoj radioni Slavoljub Penkala patentirao je izum koji se i danas koristi diljem svijeta – mehaničku olovku. Ovaj doktor organske kemije promijenio je život za svakoga tko je ikad znao pisati. Svoju prvu mehaničku olovku Penkala je patentirao pod svojim imenom još 1906., a samo godinu kasnije radi isto i s prvim nalivperom s krutom tintom.


Vlasnik brojnih izuma i patenata, Penkala se trudio da se njegovi izumi počnu proizvoditi i time dobiju uporabnu vrijednost. Tako je, upoznavši Edmunda Mostera i njegova brata Mavra 1906., s njima sklopio ugovor o osnivanju tvrtke Penkala–Edmund Moster & Co. Tvrtka je u Zagrebu izgradila tvornicu i počela proizvoditi automatske mehaničke olovke, nalivpera i ostali pisaći pribor prema Penkalinim patentima. Ta je tvornica ubrzo postala jednim od najvećih svjetskih proizvođača pisaćega pribora, a mehanička je olovka postigla velik tržišni uspjeh u 70-ak zemalja. Zato se i naziv Penkala, pod kojim je bila prodavana, uvriježio u govoru za pisaljku te vrste, a u nekim se zemljama koristi i danas.


Slavoljub Penkala isticao se po svojoj velikoj ljubavi prema Hrvatskoj. Iako je Eduard Penkala bio rođen u današnjoj Slovačkoj, kad je došao u Zagreb promijenio je ime u Slavoljub kako bi istaknuo svoju ljubav i pripadnost prema hrvatskom narodu. Odlučio se na promjenu imena u vrijeme intenzivnog provođenja mađarizacije, a promjena imena je bio njegov način da pokaže otpor. Preminuo je 5. veljače 1922. u Zagrebu.