Torpedo

Idejni začetnik torpeda, oružja koje se koristi u vodi na način da se zabije u željeni objekt i pri kontaktu eksplodira, je hrvatski inovator Ivan Vukić.

Ivan Vukić rođen je početkom 19. stoljeća u uglednoj obitelji s dugom pomorskom tradicijom. U skladu s vremenom u kojem je rođen, poznat je i po latinskoj inačici svoga imena - Giovanni Lupis. Nakon završene Nautičke škole u Rijeci studirao je na Pomorskoj vojnoj akademiji Austrijske ratne mornarice u Veneciji. Po završetku uspješne karijere kapetana fregate u Austro-ugarskoj vojsci, posve se posvećuje razvoju ideje o oružju kojim bi se na daljinu mogla braniti obala. Vukić je osmislio plovilo puno eksploziva kojim se upravlja s obale putem užeta i usmjerava u neprijateljski brod. Kako mu je nedostajalo tehničkih i financijskih sredstava da razvije svoj projekt do komercijalne upotrebe, udružio se s britanskim inženjerom Robertom Whiteheadom. Ubrzo Whitehead unaprjeđuje postojeći prototip i osniva tvornicu Torpedo u Rijeci. Tvornica je prosperirala te uskoro izvozila torpeda po cijelom svijetu a prodane su i licence za izradu. Riječka tvornica Torpedo, iako od 1990. u financijskim problemima, odigrala je važnu ulogu u Domovinskom ratu kada su u njoj dizajnirana i napravljena laka oklopna vozila korištena za obranu Hrvatske.

Proizvodnja torpeda pretvorila je podmornice u važno oružje u oba svjetska rata. Torpeda su postajala preciznija, brža i razornija. Danas postoji mnogo vrsta torpeda – zavisno o tome kako se pokreću te jesu li navođena ili ne, a Vukićev tzv. „spasilac obale“ smatra se njihovom pretečom. Ivan Vukić je za stvaranje prototipa torpeda odlikovan carskim Ordenom željezne krune i dobio je plemićki naslov viteza - von Rammer.