Misaoni sportovi
Prema legendi, hrvatski kralj Stjepan Držislav, pobijedivši dužda Petra II. Orseola u partiji šaha, osvojio je vlastitu slobodu i dio hrvatskog teritorija. Kralj inkorporira šahovsku ploču u svoj grb pa nastaje karakteristična hrvatska crveno-bijela "šahovnica" koja danas inspirira hrvatski dizajn.
 
Najraniji dokaz o šahu u Hrvatskoj datira iz 14. stoljeća s imovinskog popisa trgovca Mihovila iz Zadra. Prema legendi, u 18. stoljeću barun Franjo Trenk od Fridrika II. Velikog uzima šah od slonovače kao ratni plijen. Krajem 19. stoljeća u Hrvatskoj se osniva Zagrebački šahovski klub, a 1912. godine Hrvatski šahovski savez.
 
Od 1920. do osamostaljenja 1991. godine Hrvati djeluju u sklopu Jugoslavenskog šahovskog saveza. Prvi hrvatski šahovski majstor 19. stoljeća bio je Aleksandar Witek, Vladimir Vuković najjači je hrvatski igrač prve polovine 20. stoljeća, dok drugi dio stoljeća obilježavaju Petar Trifunović, Mijo Udovčić, Krunoslav Hulak, Nenad Petrović, Hrvoje Bartolović te svjetski juniorski prvaci Bojan Kurajica, Ognjen Cvitan i Hrvoje Stević.
 
Od suvremenih velemajstora ističu se prvak Europe Zdenko Kožul (2006.), Robert Zelčić, Mladen Palac te juniori Ivan Šarić i Valentina Golubenko. Velemajstor Dražen Marović dugogodišnji je urednik „Šahovskog glasila“ te autor knjiga o šahu.
 
Za šahovsku olimpijadu 1950. godine u Dubrovniku Andrija Maurović dizajnira, a Vjekoslav Jakopović izrađuje šahovske figure koje su kasnije prozvane vrhunskim svjetskim dizajnom te se danas izrađuju i u plastičnoj verziji. 
 
Bridž je kartaška igra u kojoj sudjeluju dva suparnička para. Krajem 19. stoljeća bridž se iz Engleske i Amerike širi u Europu pa i u Hrvatsku gdje se 1934. osniva prvi zagrebački bridž klub, čiji igrači 1936. na europskom prvenstvu osvajaju drugo, a na svjetskom 1937. godine treće mjesto.
 
Šezdesetih godina osnivaju se bridž klubovi u Zagrebu, Karlovcu, Puli, Rabu, Rijeci, Samoboru i Splitu.
 
U Hrvatskoj je aktivan Hrvatski bridž savez utemeljen 1991. godine, koji organizira razne turnire te sudjeluje na natjecanjima i izvan Hrvatske.
 
Godine 2019. Hrvatski bridž savez bit će domaćin drugom svjetskom juniorskom prvenstvu u Opatiji, gradu koji se često ističe kao domaćin europskih i svjetskih natjecanja.