GNK Dinamo

Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub utemeljen je 26. travnja 1911. Od tada do danas klub je promijenio više naziva: Dinamo, HAŠK Građanski, Croatia, NK Dinamo i od 2011. do danas Građanski nogometni klub Dinamo. Svoje prvo prvenstvo Dinamo osvaja 1923. godine nakon čega su se uspjesi kluba samo nastavili nizati – do kraja Drugog svjetskog rata osvojio je još pet prvenstava.

U Drugoj Jugoslaviji Dinamo je bio dio takozvane „Velike četvorke“ koju su uz njega činili Hajduk, Crvena Zvezda i Partizan. U 1950-im godinama Dinamo je dvaput bio prvak, a u 1960-ima sve se više probija i na međunarodnoj sceni: 1961. dolazi do polufinala Kupa kupova, a 1963. ulazi u finale Kupa velesajamskih gradova (danas Kup UEFA), a 1967. i osvaja taj kup pobjedom nad Leeds Unitedom te se to smatra njegovim najvećim uspjehom. 1981./82. pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića osvojen je četvrti naslov prvaka.

Dinamo je najtrofejniji nogometni klub u Hrvatskoj s 30 naslova nacionalnog prvaka, 22 pobjede na nacionalnom Kupu, 5 Superkupova i Kupom velesajamskih gradova. Od hrvatske je samostalnosti Dinamo 14 puta sudjelovao u skupinama europskih natjecanja, a pod vodstvom Nenada Bjelice 2018./19. plasirao se u osminu finala Europske lige, prvo proljeće u Europi nakon 49 godina, te se okitio 30. naslovom prvaka.

Za Dinamo su igrali najuspješniji hrvatski nogometaši poput Marija Mandžukića i Luke Modrića, najboljeg nogometaša svijeta 2018. Kapetan kluba Arijan Ademi je najtrofejniji igrač u povijesti kluba, a u klubu igraju iznimno uspješni igrači poput vratara Dominika Livakovića i najboljeg strijelca u europskim natjecanjima do sada – Mislava Oršića.

Saznajte više: