Tradicionalni sportovi
Boćanje se sa Sredozemlja odavno proširilo i ukorijenilo u hrvatsku kulturu. U Hrvatskoj je 1952. godine u Rijeci utemeljen Hrvatski boćarski savez, a danas je adresa Saveza poznati zagrebački Boćarski dom. Njegovi članovi sudjeluju na prvenstvima gdje pojedinačno, u parovima i ekipno osvajaju sva tri odličja.
 
Na svjetskim prvenstvima Hrvatska je osvojila 26, na svjetskim igrama četiri, na europskim prvenstvima 28, na Mediteranskim igrama sedam te na Kupu Mediterana jedno srebrno odličje. Od svjetskih rekordera ističu se Dinko Beaković, Leo Brnić, Sandro Gulja, Joško Mardešić, Marino Miličević, Bojan Novak i Darijan Živolić.
 
Hrvatski boćarski savez je dobitnik Državne nagrade za sport "Franjo Bućar" 2002. godine.
 
Potezanje konopa još je jedan tradicionalni sport u kojemu sudjeluju dvije momčadi. U razdoblju od 1900. do 1920. godine potezanje konopa je bio službeni sport na Olimpijskim igrama, dok danas najčešće rekreativna sportska aktivnost koja se igra na raznim svečanostima.
 
Krajem sedamdesetih godina na temu potezanja konopa u Hrvatskoj je snimana televizijska emisija "Susreti jadranskih konopaša", što govori o popularnosti ovoga sporta u Hrvatskoj. 
 
Kamena s ramena tradicionalna je hrvatska igra, prvenstveno popularna u Dalmatinskoj Zagori i Hercegovini. Igra se povećim kamenom na ravnom terenu. Broj sudionika nije ograničen, ali je najčešće rezerviran samo za muškarce. Igru često prate razne pjesme pa čak i ples. Ova je igra danas dijelom organiziranih turnira u tradicionalnim natjecanjima.

Potezanje klipa najrasprostranjeniji je u Dalmatinskoj Zagori. U igri sudjeluju dva natjecatelja koji u sjedećem položaju stopala prislanjaju jedan prema drugome dok su im noge u koljenima savijene i istovremeno rukama pridržavaju drvenu motku dužine oko jednog metra. Natjecatelji održavaju ravnotežu izmjenjujući ruku s kojom pridržavaju motku, nakon čega ju povlače na sučev znak, a pobjednik je onaj koji u ruci zadrži motku bez ranijeg mijenjanja položaja, a iz njega izbaci svoga suparnika. Pobjednik igre do sljedećeg dvoboja nosi titulu "Najveći klipan [naziv mjesta]", a najčešće mjesto održavanja igre je mjesto Brnaz pokraj Sinja.