AMP - Tomislav Uzelac

MP3 (MPEG-1 Audio Layer 3) je trenutno jedan od najkorištenijih audio formata. Prednost ovog formata jest u relativno maloj veličini datoteka sa zvučnim zapisima, što je postignuto kodiranjem s gubicima. Konkretno, gubici se odnose na uklanjanje frekvencija zvuka koje ljudsko uho ne može čuti, pa se izvorni zapis značajno smanjuje uklanjanjem nepotrebnih frekvencija iz zapisa. Razvojem Interneta veličine datoteka postale su važne za dijeljenje datoteka, a format MP3 postao je sinonim za razmjenu audio datoteka putem Interneta.

Kako je format MP3 omogućio sažeti zapis glazbe na računalu, za širu upotrebu formata bio je potreban i program koji bi zvučne zapise zapisane u formatu MP3 dekodirao i pustio korisniku. Prvi uspješni MP3 Player zvao se AMP (Audio Mpeg Player) koji je napravio tada student na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu - Tomislav Uzelac. Uzelac je na AMPu počeo raditi na projektu na FERu, a dovršio ga je za svoj diplomski rad. Program AMP bio je besplatan za nekomercijalnu uporabu i namijenjen operacijskom sustavu Linux. Ubrzo je prilagođen i za operacijski sustav Windows i nazvan winAMP, čime je stekao veliku popularnost diljem svijeta. U razvoju winAMPa s Uzelcem sudjelovali su i Dmitry Boldyerv i Justin Frankel.

Glavne značajke winAMPa bile su lako kreiranje liste izvođenja, ”povlačenje” audio datoteka kako bi ih se počelo slušati i visoka prilagodljivost izgledom i dodatnim značajkama. WinAMP je kroz nekoliko velikih i malih verzija dosegao brojku od 90 milijuna korisnika. Iako je kroz godine izgubio popularnost i podršku, danas su izvedenice winAMPa dostupne na raznim platformama poput Androida i iOSa.