Hrvatska na Olimpijskim igrama
Od prvog nastupa na Olimpijskim igrama, hrvatski sportaši osvojili su 170 olimpijskih medalja, od kojih je 51 zlatna. Milan Neralić istakao se kao prvi Hrvat olimpijac.
 
Od prvog samostalnog sudjelovanja na Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu 1992., do 2010. godine za Hrvatsku je osvojeno ukupno 27 medalja.

Do osamostaljenja, od 1896. do 1988. godine, Hrvati su osvojili 15 zlatnih, 18 srebrnih i 11 brončanih medalja.

Hrvatska nakon osamostaljenja prvi put nastupa na Olimpijskim igrama 1992. godine kada ju predstavlja 39 natjecatelja u 12 sportova. Iste godine hrvatski sportaši nastupaju na Ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni gdje osvajaju jednu srebrnu i dvije brončane medalje, a Goran Ivanišević na otvorenju nosi hrvatsku zastavu.

Od Zimskih olimpijskih igara hrvatski sportaši sudjeluju 1994. godine u Lillehammeru s tri sportaša u dvije skijaške discipline.
 
Godine 1998. u Naganu Hrvatsku predstavlja šest sportaša u tri sporta, a ističe se skijašica Janica Kostelić na osmom mjestu u disciplini alpska kombinacija.
 
Na sljedećim Zimskim igrama u Salt Lake Cityju 2002. godine Janica Kostelić za Hrvatsku osvaja tri zlatne i jednu srebrnu medalju čime Hrvatsku dovodi do 12. mjesta na tablici osvajača medalja na tim Igrama gdje je Hrvatsku predstavljalo 14 natjecatelja u pet sportova.
 
U Torinu 2006. godine Hrvatska nastupa u do tada najbrojnijem sastavu, a Janica Kostelić ponovno osvaja jednu zlatnu i dvije srebrne medalje.
 
Hrvatsku na Zimskim olimpijskim igrama 2010. godine u Vancouveru predstavlja 19 sportaša koji osvajaju dvije srebrne te jednu brončanu medalju.
 
Godine 2014. u Sočiju Hrvatsku predstavlja 11 sportaša u tri sporta, a Ivica Kostelić osvaja jedno srebrno odličje. Hrvatska je na ovim Igrama prvi put predstavila svoju momčad u snowboardingu.

Hrvatska sudjeluje na Olimpijskim igrama 1996. godine u Atlanti, kada rukometna reprezentacija prvi put za samostalnu Hrvatsku osvaja zlatnu medalju, dok reprezentacija vaterpola osvaja srebrnu. Na tim Igrama Hrvatsku predstavlja 84 sportaša u 14 sportova.
 
Na sljedećim Igrama 2000. godine u Sydneyu za Hrvatsku nastupa 91 sportaš u 12 sportova, a Nikolaj Pešalov u dizanju utega osvaja zlatnu medalju, dok hrvatski veslači osvajaju brončanu.
 
Na sljedećim Igrama Hrvatska osvaja pet medalja: rukometaši osvajaju zlatnu medalju, plivač Duje Draganja te veslači Siniša i Nikša Skelin srebrnu, a tenisači Mario Ančić i Ivan Ljubičić brončane medalje kao i Nikolaj Pešalov.
 
Četiri godine poslije, na Igrama u Pekingu hrvatski sportaši nastupaju u 15 sportova te osvajaju dvije srebrne i tri brončane medalje.
 
U Londonu 2012. godine Sandra Perković i vaterpolisti osvajaju tri zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje.
 
U Riu de Janeiru 2016. godine Hrvatska osvaja pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje.