Ljubav u Dalmaciji najbolje opisuje klapska pjesma

Višeglasno pjevanje bez pratnje instrumenata predstavlja klapsko pjevanje, tradiciju koja se od polovice 19. stoljeća vezuje uz krajnji jug Hrvatske. Ipak, dalmatinska klapska pjesma dobila je svoje nasljednike i na sjevernom Jadranu, a sa seobom se popularizirala i u unutrašnjosti Hrvatske, kao i u dijaspori.


Klapsko pjevanje isključuje pratnju glazbalima, ali i voditelja, te se pjeva tako da pjesmu povede najviši glas, a zatim se uključuju i ostali pjevači. Pojam klapa korijene vuče iz sjevernotalijanskog, konkretno tršćanskog dijalekta, te znači skupina, odnosno grupa. Dugo se ta skupina odnosila na pet do deset muških pjevača, ali s vremenom su se razvile mješovite i ženske klape. Tekstovi klapskih pjesama uglavnom su ljubavni, te su prožeti motivima prirode i zavičaja.


Dok su nekad klape izvodile isključivo tradicionalne napjeve, danas je u njihov repertoar uključen i čitav niz novih skladbi. Taj odmak od korijena i od tradicionalnog klapskog pjevanja zapravo predstavlja festivalski tip klape. Najpoznatiji klapski festival je onaj u Omišu, dok ih se još desetke održava i u ostalim krajevima Hrvatske - u Buzetu, Kaštelima, Murteru, Splitu, Senju, Stobreču, Voloskom, Zagrebu, Skradinu, Mariji Bistrici... Bilo tradicionalno ili festivalsko, klapsko pjevanje svakako se može smatrati čuvarom tradicije i glazbenog narodnog naslijeđa. UNESCO je u prosincu 2012. godine klapsko pjevanje uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.


Jednim od najpopularnijih klapskih nastupa smatra se izvedba klape Campi na pogrebu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.