Moreška - korčulanska tradicija stara 350 godina

Moreška je romantični bojni ples s mačevima, koji se u Korčuli izvodi redovito tijekom ljetnih mjeseci, a nezaobilazno 29. srpnja, na dan Sv. Todora, zaštitnika grada. Riječ je o zaštićenom nematerijalnom kulturnom dobru, koje za Korčulane predstavlja mnogo više od folklorne izvedbe.


U ovom prikazanju isprepliću se tekstualni, glazbeni i koreografski elementi, koji zajedno pričaju priču o borbi dviju vojska za ljepoticu - bulu. Nju je oteo arapski kralj Moro što je bio povod za bitku vojski crnog i bijelog kralja. Priča ima sretan kraj, a predstavlja povratak bule voljenom turskom kralju Osmanu.


Pretpostavlja se da je Moreška u Korčulu stigla iz Španjolske, a preko Italije. Ovdje se ukorijenila prije više od 350 godina koliko se kontinuirano prikazuje. Prvi spomen o Moreški datira iz 1666. godine kad je nekolicina korčulanskih građana izvođače prijavila lokalnim vlastima zbog dugotrajne zabave. Knez ih je odbio obrazlažući kako u pokladno doba, kad se sve zbilo, vrijede posebna pravila ponašanja.


Tradiciju izvođenja Moreške već desetljećima čuva Kulturno umjetničko društvo Moreška, koje se, među ostalim, ponosi i glazbenom kulisom Moreške. Naime, glazbenu kompoziciju je 1937. godine skladao Krsto Odak, te se ista otad kontinuirano izvodi.


Valja istaknuti kako Moreška predstavlja korčulanski identitet i ponos, ali i stoljetnu borbu za slobodu. S druge strane, i tek prolaznim posjetiteljima ovaj spektakl jako dugo ostaje u sjećanju.

Pročitajte više: