Hrvatski modni brandovi

Iako su u Europi i svijetu, ali i u Hrvatskoj iznimno popularni talijanski i francuski modni brandovi, Hrvatska modna industrija također ima svoju tradiciju koja nije sasvim nepoznata izvan granica Lijepe Naše.

U Varaždinu je 1918. osnovana modna i tekstilna kompanija Varteks. U više od sto godina postojanja Varteks je postao vodeći modni brand u Hrvatskoj i hrvatskom susjedstvu. Osim vlastite linije, Varteks proizvodi odjeću i za poznate inozemne brandove, kao što je Hugo Boss. Kada govorimo o muškoj modi, neizostavan hrvatski brand je Galileo. Iako je prvenstveno poznat po odijelima i elegantnim modnim dodatcima, Galileov asortiman također obuhvaća obuću, jakne, svakodnevne komade i dr. Ovaj je brand spoj suvremenog urbanog stila i elegancije te postaje sve popularniji izvan Hrvatske. Hrvatski modni brand koji je sinonim za luksuz je Croata. Croatu karakteriziraju izuzetno kvalitetni materijali, poput svile koju sama proizvodi, izbjegavanje masovne proizvodnje te pronalaženje inspiracije ne samo u najnovijim trendovima, nego i u hrvatskoj tradiciji, a to se vidi na kreacijama ukrašenim pleterom i glagoljicom.

Sastavni dio hrvatske tekstilne industrije čine i Jadran čarape koje se proizvode u istoimenoj tvornici u Zagrebu još od 1930. godine. Iako je proizvodnja primarno okrenuta prema ženskim čarapama, u asortimanu su i muške i dječje čarape. Kada je riječ o obući, vjerojatno najpoznatiji hrvatski proizvođač cipela je tvrtka Borovo. Od osnutka 1931. u Vukovaru do danas, Borovo povećava mrežu svojih trgovina u Hrvatskoj te se sve više okreće izvozu. Kvalitetom dizajna istaknuo se Galko, brand koji potpisuje kožne torbe, torbice, novčanike i ruksake hrvatske proizvodnje.