Marko Marulić

Hrvatski književnik Marko Marulić (1450. – 1524.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih spisatelja. Rođen je u Splitu gdje je i stekao humanističko obrazovanje, a pretpostavlja se da je svoje školovanje nastavio u Italiji. Marulić je objavio mnoga djela koja su najvećim djelom inspirirana Biblijom te vjerskom i moralnom tematikom, a književni uzor su mu bili antički pisci.

Marulić je svoja djela pisao na latinskom, hrvatskom i talijanskom jeziku. Među djelima na latinskom posebno se ističu Upućivanje u čestit život po primjerima svetaca, djelo u kojem Marulić na primjerima života svetaca daje uputu za moralan život, i Evanđelistar, rasprava o kršćanskoj etici, koji su se proslavili u Europi te su pretiskani preko 70 puta i prevedeni na desetak jezika. Djelo na latinskom koje također valja istaknuti je Marulićev ep Davidijada napisan po uzoru na antičkog pjesnika Vergilija. Davidijada je utemeljena na biblijskoj priču o židovskom kralju Davidu, a zbog Marulićeve izuzetne vještine pisanja uvrštena je među najbolje kršćanske epove europskog humanizma.

U djelima napisanim na hrvatskom jeziku vidljivo je domoljubno raspoloženje, a među njima se ističe Molitva suprotiva Turkom. No djelo po kojem je Marulić vjerojatno najpoznatiji je ep Judita. Svoju je Juditu Marulić utemeljio na biblijskoj priči o Juditi, a kompozicijski ju je oblikovao po uzoru na antičke epove oslanjajući se istovremeno na hrvatsku pjesničku tradiciju. Judita je prvi umjetnički ep hrvatske književnosti na hrvatskom jeziku te se smatra temeljnim djelom stare hrvatske književnosti zbog kojeg je Marulić prozvan „ocem hrvatske književnosti“. Marulićeva slava izvan granica Hrvatske traje i dan danas te je u Europi prepoznat kao istaknuti predstavnik humanističke i renesansne književnosti.

Saznajte više: