Nikola Tesla

Jedan od najvećih svjetskih izumitelja, Nikola Tesla, rođen je u Smiljanu pokraj Gospića. Školuje se u Hrvatskoj i sa 28 godina odlazi u Ameriku gdje provodi ostatak života. Prema legendi, Tesla je rođen jedne olujne noći kada su munje parale nebo te je već to bio predznak da će Tesla biti „dijete svjetlosti“.

Tesline zasluge koje se najviše spominju su izum okretnog magnetskog polja i višefazni sustav izmjeničnih struja. Teslin sustav višefaznih izmjeničnih struja počeo se koristiti u cijelome svijetu, a tijekom više od jednoga stoljeća u osnovi se nije promijenio. S transformatorom danas poznatim kao Teslin transformator, postizao je vrlo visoke napone i stvarao vrlo snažna električna polja.

Bavio se bežičnim upravljanjem na daljinu te je napravio model broda kojim je mogao upravljati s pomoću električnih signala. Patent radija G. Marconija je poništen jer je dokazano da su Teslini raniji patenti već sadržavali sve što je opisao Marconi. Tesla je radio i na ideji frekvencije koja će se emitirati na uređaj koji se drži u ruci, što ga čini idejnim začetnikom smartphonea i bežičnog interneta.

Bavio se i istraživanjima u strojarstvu te je patentirao turbinu s mnoštvom diskova bez lopatica (Teslina turbina). Nositelj je više od 700 izuma i 278 priznatih patenata. Dobio je 15 počasnih doktorata diljem svijeta i govorio osam jezika. Najveće mu je priznanje dano na 11. općoj konferenciji za mjere i utege 1960. kada je jedinica jakosti magnetskoga polja nazvana – tesla. Po njemu je nazvan asteroid te krater na Mjesecu.